Predseda PSK dnes podpísal zmluvu s prepravcami

26.03.2009 Prešov

Prešov 26. marca (TASR) – Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík dnes podpísal Zmluvu o výkonoch vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave so zástupcami štyroch spoločností, ktoré ...
Dohodu so SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a Bus Karpaty Stará Ľubovňa uzavreli na obdobie 10 rokov.
\"Táto zmluva jednak zaručuje bezproblémový chod prepravy vo verejnom záujme, zabezpečuje aj jasné pravidlá hry a zabezpečuje aj nákup nových autobusov v rámci obnovy vozového parku, \" konštatoval predseda PSK Peter Chudík. Podmienky dohody odsúhlasilo zastupiteľstvo PSK na zasadnutí 18. marca. Podľa vyjadrenia väčšiny poslancov regionálneho parlamentu táto zmluva určuje jasné pravidlá ako sa budú vyhodnocovať náklady spoločností SAD pri zabezpečovaní služieb vo verejnom záujme v Prešovskom kraji. Zmluvné strany sa dohodli na tom, že oprávnené ekonomické náklady (OEN) v roku 2009 budú predstavovať 1,075 eura (32,40 Sk) na prejazdený kilometer a na základe tejto sumy sa potom budú vypočítavať straty dopravcov, ktoré sa samosprávny kraj zaviazal uhrádzať. Podmienky zmluvy hovoria aj tom ako sa budú náklady kontrolovať a nechýbajú v nej ani sankcie v prípade nedodržania ustanovení.
Zo zmluvy ďalej vyplýva, že podniky SAD budú musieť pravidelne obnovovať vozový park. Podľa Chudíka jazdí v kraji asi 57 % autobusov starších ako 16 rokov, a preto je nevyhnutné, aby prepravcovia investovali do nových vozidiel. V období nasledujúcich 8 rokov majú štyri spomínané spoločnosti zakúpiť 400 nových autobusov, pričom do roku 2012 by ich malo byť až 180. \"Pri nákupe sa budeme snažiť postupovať spoločne a výberové konanie sa má uskutočňovať za účasti PSK, \" povedal po podpise zmluvy riaditeľ podniku SAD Humenné Jozef Lacký.
Na tento rok vyčlenilo regionálne zastupiteľstvo v rozpočte PSK pre štyroch dopravcov pôvodne sumu 9,96 milióna eur (300 miliónov Sk), ktorú však vo februári tohto roka navýšili o ďalších 2,66 milióna eur (80 miliónov Sk).
 

Vyberte región